Vzpomínat na hvězdy

| Liberec Regional Research...

This event will take place primarily in Czech language.

Ve středu 25. ledna od 17 hodin se v Krajské vědecké knihovně v Liberci a jejím bezprostředním okolí odehraje představení Divadla Paměti národa: Vzpomínat na hvězdy, které formou site specific zpracovává vzpomínky pamětníků druhé světové války z řad židovského obyvatelstva.


Vystoupení se koná u příležitosti připomínky Dne památky obětí holocaustu a navazuje na ně i vernisáž v Krajské vědecké knihovně věnovaná některým rodinám, které žily před válkou v Liberci a s válkou z našeho města nenávratně zmizely.


Projekt Divadlo Paměti národa probíhá v letošním školním roce poprvé také v Liberci díky podpoře Libereckého kraje, statutárního města Liberec a Spolku Němců v severních Čechách. Zapojili se do něj studenti z libereckých základních a středních škol. Pod lektorským vedením Niny Doubkové vytvořili divadelní hru, jež v sobě snoubí příběhy dvou pamětníků, kteří prožili druhou světovou válku jako děti, a to děti židovského původu. Skrze jejich životy měli studenti šanci nahlédnout téma holocaustu nejen daty a fakty, ale i prožitky. S oběma pamětníky se studenti osobně setkali a mohli na základě těchto propojení vnímat jejich pocity a přemýšlet nad tím, jak prožívá válku dítě.


Z příběhů a archivních materiálů sestavili studenti obrazový příběh, který provede diváka druhoválečným konfliktem dětskýma očima.


Výstavní panely v prostorách knihovny představí blíže životní příběhy pamětníků, na jejichž základě studenti hru svou vystavěli a také obyvatele Liberce, kteří s válkou z našeho města bez návratu zmizeli.


Divadelní hra stojí na příběhu pana Pavla Jelínka, který v letech 1999 až 2004 vedl Židovskou obec v Liberci, poté byl do roku 2019 jejím místopředsedou. Za jeho vedení byla ve spolupráci s ředitelkou liberecké knihovny Věrou Vohlídalovou obnovena synagoga vypálená nacisty během tzv. křišťálové noci. Velkou měrou se také podílel na obnově židovského hřbitova, vybudování Pomníku obětem šoa a v Liberci založil tradici pokládání Kamenů zmizelých.


Druhým předobrazem studentského divadla se stal příběh paní Michaely Vidlákové, která vykonává už mnoho let různé funkce na židovské obci, je členkou reprezentace Židovské obce v Praze, vedení Terezínské iniciativy a dalších organizací. Přednáší na školách a za svou dlouholetou činnost ve věci česko-německých vztahů byla v srpnu 2016 oceněna vyznamenáním německého prezidenta.



Srdečně zveme na vernisáž výstavy a tematické vystoupení Divadelního kroužku Paměti národa u příležitosti připomínky Dne památky obětí holocaustu.

Other
Aktualisiert am 23.01.23, 08:58 o 'clock
More